Podręcznik użytkownika

Zaawansowane

Sekcja debugowania w ustawieniach służy do rozwiązywania problemów, które mogą wystąpić podczas korzystania z OnSong. Poniżej znajdują się przełączniki, które informują OnSong o wykonaniu określonych funkcji podczas uruchamiania. Przyjrzyjmy się tym opcjom i sposobom, w jakie mogą Ci pomóc wyjść z opresji.

Kopie zapasowe plików multimedialnych

Domyślnie wszystkie pliki multimedialne, takie jak ścieżki dźwiękowe, obrazy tła lub wideo, są umieszczane w pliku kopii zapasowej. Może to spowodować duże kopie zapasowe, które są trudne w zarządzaniu. Wyłącz tę opcję, aby zapobiec umieszczaniu plików multimedialnych w pliku kopii zapasowej.

Gdy przywrócisz bibliotekę, która nie zawiera plików multimedialnych, OnSong przechowuje rekordy tego multimediów, ale musi ponownie nawiązać podstawowe pliki multimedialne. Jeśli zaimportujesz pliki o tej samej nazwie, OnSong przywróci rekord multimediów.

Wyczyść pliki tymczasowe

Włączenie tej opcji spowoduje wyczyszczenie plików tymczasowych, gdy aplikacja zostanie przesunięta do tła. Może to być przydatne, jeśli na urządzeniu kończy Ci się miejsce do przechowywania. Nie zaleca się korzystania z tej opcji w inny sposób, ponieważ wpłynie to na wydajność, a pliki tymczasowe są automatycznie czyszczone przez iOS w razie potrzeby.

Zapomnij ostatni utwór

To jest najważniejsze ustawienie debugowania, o którym należy pamiętać. Jeśli zaimportujesz utwór zawierający niezgodną treść lub jest zbyt duży, może to spowodować awarię OnSong. Ponieważ OnSong pamięta ostatni oglądany utwór, może to spowodować pętlę awarii. W takim przypadku otwórz aplikację Ustawienia na urządzeniu i włącz to ustawienie. Następnym razem, gdy uruchomisz OnSong, ostatni znany utwór zostanie zapomniany i zamiast tego będzie wyświetlany utwór demonstracyjny. Dzięki temu możesz wrócić do OnSong i usunąć problematyczny plik.

Wyczyść bazę danych

Włączenie tej funkcji poinstruuje OnSong, aby usunął Twoją obecną bibliotekę i zaczął od nowa. Gdy OnSong czyści bazę danych, odrzuca bibliotekę jako kopię zapasową, którą można później przywrócić.

Resetuj ustawienia

To jest równoważne narzędziu Resetuj ustawienia znajdującemu się w Menu narzędzi. Usunie wszystkie preferencje użytkownika i przywróci ustawienia do ustawień fabrycznych. To nie usuwa Twojej biblioteki OnSong. Może to być przydatne, jeśli kombinacja ustawień powoduje problem podczas uruchamiania OnSong.

Lokalizacja przechowywania

Od początku OnSong przechowywał biblioteki w aplikacji OnSong. Spowodowało to, że niektórzy użytkownicy stracili swoją bibliotekę, gdy aplikacja została usunięta lub uszkodzona. Możesz zmienić lokalizację bibliotek OnSong na:

  • Lokalne przechowuje foldery biblioteki OnSong wewnątrz aplikacji. Dzięki temu biblioteka jest dostępna tylko dla aplikacji OnSong, ale oznacza to również, że usunięcie aplikacji spowoduje usunięcie biblioteki.
  • Udostępniane przechowuje foldery biblioteki OnSong w grupie aplikacji. Dzięki temu inne aplikacje utworzone przez OnSong mogą uzyskiwać dostęp do Twojej biblioteki. Oznacza to również, że usunięcie aplikacji nie usunie Twoich bibliotek OnSong. Przed odinstalowaniem aplikacji OnSong będziesz musiał usunąć biblioteki, aby całkowicie usunąć dane.

Uwaga: większość tych funkcji jest wyłączona i po włączeniu zostanie zresetowana na wyłączoną po wykonaniu akcji podczas uruchamiania OnSong. To jest zgodnie z projektem.

2026.3 — Ostatnia aktualizacja October 22, 2026